Članek je dodal: Neda Rosič | Datum objave: 8. Maj, 2012
Sorodne teme: Citrix
 

Razkrivamo razlike med Citrix VDI-in-a-Box in XenDesktopom in njune prednosti pri reševanju poslovnih izzivov v majhnih in srednje velikih podjetjih.

Programska oprema VDI za majhna in srednje velika podjetja: Citrix »VDI-in-a-Box« ali Citrix »XenDesktop«


Ko gre za programsko opremo VDI, številni uporabniki še vedno izberejo Citrix XenDesktop. Toda na voljo je še en Citrixov izdelek, VDI-in-a-Box, ki ponuja nekaj prednosti: preprostejše upravljanje, manj zahtevno uvajanje in boljšo ceno.


Citrix je pridobil VDI-in-a-Box z nakupom podjetja Kaviza Software leta 2010. Izdelek je narejen za majhna in srednje velika podjetja (SMB), med katerimi jih je veliko takih, ki preprosto rešitev, ko gre za programsko opremo VDI, še vedno vidijo v izdelku XenDesktop. Da pa so stvari še nekoliko bolj zapletene, Citrix VDI-in-a-Box in XenDesktop ponujata nekaj enakih funkcij in zmožnosti.


Da bi ugotovili, ali je VDI-in-a-Box prava rešitev za vašo organizacijo, morate razumeti razlike pri tem, kako VDI-in-a-Box in XenDesktop ponujata rešitev za poslovne izzive v majhnih in srednje velikih podjetjih. Cena izdelka VDI-in-a-Box, možnosti upravljanja in zagotavljanje podpore so prav tako pomembni dejavniki.

 

XenDesktop ali VDI-in-a-Box in vprašanje cene

 


Večina majhnih uporabnikov pri izbiranju programske opreme VDI najprej razmišlja o ceni rešitve, zato začnimo tukaj. Ko gre za ceno, je Citrix VDI-in-a-Box izjemno konkurenčen, vendar pa uporabnike spodbuja tudi k temu, da kupijo samo programsko opremo VDI brez dodatkov. VDI-in-a-Box ne stane niti pol toliko kot Citrix XenDesktop, vendar pa ima ta programska oprema VDI tudi nekaj slabih strani, ko gre za ceno, in o teh je treba razmisliti.

  • Citrix VDI-in-a-Box ne vključuje pravic za uporabo izdelka XenServer Enterprise kot hipervizorja, lahko pa uporabite brezplačno različico XenServer.
  • Če želite izvajati aplikacije v XenApp, morate posebej kupiti še XenApp. VDI-in-a-Box je tako dražji kot XenDesktop, saj slednji vključuje licenco za XenApp.
  • Licenciranje za napravo ni na voljo, zato je VDI-in-a-Box v okoljih, kjer si naprave deli večje število uporabnikov, denimo, v proizvodnji ali v šolah, stroškovno manj učinkovit.

 

Kako zapletena je programska oprema VDI?


Citrix trdi, da lahko VDI-in-a-Box pripravite za uporabo v manj kot dveh urah in da lahko takoj začnete zagotavljati namizja. To najbrž drži, vendar morate vedeti, da boste veliko več časa porabili za načrtovanje sistema, torej pred belo tablo in ne za tipkovnico pri zaganjanju namestitvenih paketov. Seveda je Citrix VDI-in-a-Box preprostejši za nameščanje, saj je treba uvesti samo en paket, namesto da bi morali uvesti različne ravni XenDesktopa (PVS, XenApp, DDC, spletni vmesnik in še več).


Ko uvedete programsko opremo VDI in zagotovite namizja, morate še vedno načrtovati okolje, določiti zaloge namizij ter vzpostaviti dostop in poskrbeti za dodeljevanje sredstev. Ker pa je Citrix VDI-in-a-Box preprostejši, boste za prilagajanje okolja potrebovali veliko manj časa kot pri XenDesktopu.

 

Možnosti upravljanja in zagotavljanje podpore za Citrix VDI-in-a-Box

 


VDI-in-a-Box je preprostejši izdelek, zato je preprostejše tudi upravljanje in zagotavljanje podpore. Ta programska oprema VDI ne ponuja visoke ravni razpoložljivosti, zato, denimo, ni na voljo nadziranje dodeljevanja sredstev. Zagotavljanje novih posnetkov namizij zahteva samo nekaj klikov z miško, kar pomeni, da se lahko skrbniki, ki nimajo izkušenj z virtualnimi infrastrukturami, preprosto naučijo uporabljati to programsko opremo VDI.


To pa še ni vse. Citrix VDI-in-a-Box je mogoče upravljati prek enega naslova URL, s katerim skrbnik pride do ene konzole. Nadziranje okolja XenDesktop na drugi strani zahteva dostop do vsaj štirih konzol: XenDesktop, XenApp, PVS in Edgesight.


Osebje za tehnično podporo, ki skrbi za Citrix VDI-in-a-Box, pogosto ugotovi, da je konzola programske opreme VDI zelo preprosta za uporabo. Večinoma lahko kar neposredno nadzirajo virtualna namizja in to počnejo sami, namesto da bi to delo prepustili skrbnikom za infrastrukturo. Tako se izboljša odzivnost pri zagotavljanju podpore, znižajo pa se tudi stroški podpore, saj zdaj podjetje ne potrebuje osebja, ki ga je treba dobro plačati.

 

Citrix VDI-in-a-Box in nekatere slabosti

 


Že prej je bilo omenjeno, da Citrix VDI-in-a-Box ne podpira visoke ravni razpoložljivosti. Razlog je v tem, da strežniki ne morejo uporabljati skupne podatkovne shrambe in zato tudi ni mogoče »prenašanje« sistemov iz enega gostitelja v drugega. Če strežnik odpove, to neizogibno prinese nepričakovano zaustavitev namizja. Če se uporabnik odloči, da bo ponovno vzpostavil povezavo, bo namizje preusmerjeno na strežnik, ki je na voljo, vendar prejšnje seje namizja ne bo mogoče obnoviti.


Prav tako pri Citrix VDI-in-a-Box ni mogoča integracija več lokacij v eno farmo.


Citrix VDI-in-a-Box je preprostejši za uvajanje, upravljanje in zagotavljanje podpore. Cena je za majhna podjetja zelo privlačna. Seveda ima Citrix VDI-in-a-Box nekaj omejitev, saj ne ponuja odgovora na nekatere poslovne potrebe, ki so lahko za nekatera majhna in srednje velika podjetja pomembne. Skupni stroški na uporabnika so nižji, tako na začetku kot dolgoročno, vendar pa rešitev zahteva nekaj kompromisov.


Eugene Alfaro (Cornerstone Technologies), povzeto po Techtarget  

 

Citrix sorodni članki

Ostali članki v kategoriji Novice

© 2011 Vse pravice pridržane. CHS d.o.o. Ljubljana, Slovenija, Tehnološki park 18, Stavba C1 / 3.nadstropje, telefon: 01 475 95 00, e-pošta: info@chs.si.