Članek je dodal: Administrator | Datum objave: 10. November, 2011
Sorodne teme: Citrix : Virtual Computer
 

Brian Madden: Pred nekaj meseci so v nekem videu citirali mojo izjavo, ki se je glasila takole: "Hipervizor za odjemalca potrebujete prav toliko, kot potrebujete luknjo v kolenu!". (Ali povedano z drugimi besedami - nisem mislil, da je to OK zamisel.)

Zakaj potrebujete hipervizor za odjemalca?


Moja teza je bila, da če želim hipervizor za odjemalca uporabljati učinkovito, to zahteva veliko dela. Postoriti je treba toliko stvari, da se na koncu vprašate, ali ne bi bilo bolje, če bi si to delo prihranili in uporabili klasično namizno okolje, ki ne temelji na hipervizorju za odjemalca.

Če uporabite hipervizor za odjemalca, morate še vedno poskrbeti za sliko sistema Windows. Še vedno morate namestiti in preskusiti popravke in posodobitve in še vedno morate preskusiti in vzdrževati aplikacije. Če tega ne boste naredili, zakaj bi se potem sploh trudili? Zakaj ne bi preprosto uporabili klasičnega sistema za upravljanje popravkov, denimo, Altiris ali Microsoft Systems Center Configuration Manager (SCCM)?
Še ena domnevna prednost hipervizorja za odjemalca je, da omogoča šifriranje diskov v odjemalcu. Toda, ko sem nazadnje preveril, je bila na trgu na voljo cela vrsta orodij za to opravilo. Zakaj bi se torej trudil s hipervizorjem za odjemalca?

Še ena prednost hipervizorja za odjemalca je, da lahko skrbnik na daljavo onemogoči virtualni stroj v odjemalcu. In tudi za to opravilo je na voljo več kot dovolj pripomočkov.

Preprosto varnostno kopiranje je še ena funkcija, ki jo ponudniki hipervizorjev za odjemalca radi omenjajo, vendar je tudi za varnostno kopiranje na voljo kar nekaj orodij. Za to opravilo prav gotovo ne potrebujete hipervizorja za odjemalca.

Hipervizor za odjemalca lahko omogoči izvajanje ene slike virtualnega stroja v več različnih vrstah odjemalskih strojev, vendar le, če sestavite ločene pakete gonilnikov ali če pripravite dodatne gonilnike in jih vdelate v glavno sliko. Toda tudi to je mogoče narediti samo z Windows in za to ne potrebujete hipervizorja za odjemalca.

Povedati želim, da so na voljo številna orodja za upravljanje namizij z Windows, in sprašujem se, kdo potrebuje hipervizor za odjemalca? Zakaj ne bi preprosto pripravili vseh potrebnih gonilnikov in uvedli slike z uporabo Microsoftovega SCCM, nato pa uporabili ta ali oni program za varnostno kopiranje, šifriranje diska in onemogočenje sistema na daljavo? Če imate vse to, zakaj potrebujete hipervizor za odjemalca?

»Da! Prav to trdim tudi sam!« Tole mi je povedal nekdo, ki si je ogledal prej omenjeni video. Ironično je, da ta oseba dela za podjetje Virtual Computer in celoten posel tega podjetja se vrti okoli tehnologije hipervizorja za odjemalca. Da, seveda lahko uporabite klasično upravljanje slike sistema Windows, klasično uvajanje slike sistema Windows, orodje za upravljanje popravkov, orodje za varnostno kopiranje, orodje za šifriranje diska in še orodje za onemogočanje sistema na daljavo. Ali pa preprosto pridobite vse te funkcije tako, da uporabite en sam izdelek, hipervizor za odjemalca.

Oh!

Zdaj razumem. Hipervizor za odjemalca sem razumel kot razširitev virtualizacije namizja. Toda to ni prav. Pri hipervizorju za odjemalca gre preprosto za uporabo virtualizacije namizja kot orodja za upravljanje običajnih težav z namizji. Tukaj sploh ne gre za virtualizacijo.

Spoznanju je sledil zabaven zaključek. Srečal sem uporabnico enega od uveljavljenih hipervizorjev za odjemalca, ki mi je v odgovor na mojo izjavo o tem, da hipervizor za odjemalca potrebujem prav toliko, kot potrebujem luknjo v kolenu, dejala: »Če ne bi imela svojega hipervizorja za odjemalca, bi si naredila luknjo v koleno.«.

Naj bo to misel za konec.

 

Povezava na vir.  

 

Citrix Virtual Computer sorodni članki

Ostali članki v kategoriji Novice

© 2011 Vse pravice pridržane. CHS d.o.o. Ljubljana, Slovenija, Tehnološki park 18, Stavba C1 / 3.nadstropje, telefon: 01 475 95 00, e-pošta: info@chs.si.