Članek je dodal: Administrator | Datum objave: 30. September, 2011
Sorodne teme: Citrix
 

XenServer 6 prinaša inovativne rešitve za računalništvo v oblaku, virtualizacijo namizij in omrežja.

Citrix optimiziral XenServer za dobo računalništva v oblaku


Družba Citrix Systems je danes objavila, da je na voljo XenServer® 6, ki je najnovejša izdaja družine izdelkov za virtualizacijo strežnikov. XenServer 6 kot ključna komponenta Citrixove strategije za računalništvo v oblaku in virtualizacijo prinaša nove optimizacije ter boljšo prilagodljivost rastočim potrebam in zmogljivosti, ki so potrebne za infrastrukturo za računalništvo v oblaku, virtualizacijo in omrežja. XenServer še naprej povečuje svoj tržni delež, saj ga uvajajo v vse več organizacijah. Zasluge za to gre pripisati močnemu vodilnemu položaju na trgu, ki ga zagotavlja odprtokodna tehnologija Xen®, in prav ta je platforma za virtualizacijo, ki jo danes izberejo za večino javnosti namenjenih oblakov. Pri raziskovalni družbi Gartner so XenServer pred kratkim uvrstili v kvadrant vodilnih ponudnikov rešitev infrastrukture za virtualizacijo strežnikov x86 za leto 2011, pri Info-Techovi raziskovalni skupini pa so v svojem poročilu o virtualizaciji strežnikov tej rešitvi pripeli oznako »šampion«.

Celotna panoga prehaja v dobo računalništva v oblaku, zato se pojavljajo nove storitve v oblaku, ki zahtevajo platforme, namensko zgrajene za računalništvo v oblaku. Tukaj gre za zahteve, ki se nekoliko razlikujejo od zahtev za klasična podatkovna središča v današnjih velikih poslovnih okoljih. Te platforme morajo biti že v osnovi zasnovane tako, da omogočajo nove storitve na najpreprostejši in stroškovno najučinkovitejši način, ključ do tega pa je virtualizacija. Namesto da bi poskušali vključiti zmožnosti za oblak v obstoječe arhitekture za virtualizacijo strežnikov, XenServer prinaša odgovor na te zahteve tako, da ponuja zelo prožno, optimizirano za oblak in preprosto prilagodljivo virtualno platformo, ki ponudnikom storitev v oblaku omogoča izdelavo različnih rešitev po meri potreb njihovih odjemalcev. A to še ni vse. Uporabniki lahko XenServer 6 nadgradijo s pred kratkim predstavljeno rešitvijo Citrix CloudStack™ in tako poskrbijo, da so ključne komponente njihove infrastrukture za oblak optimizirane za omrežje in virtualizacijo tako kot arhitekture, ki jih danes uporabljajo največji in najuspešnejši svetovni ponudniki storitev za oblak.

Uporabnikom, ki želijo stroškovno učinkovito, zmogljivo in integrirano rešitev za virtualizacijo strežnikov, so namenjene izboljšave v rešitvi XenServer 6, s katerimi so prenos, nameščanje in uporaba še preprostejši. XenServer že vse od začetka ponuja preprost model licenciranja, ki ne postavlja umetno določenih omejitev glede uporabe in ne povečuje stroškov pri tem, ko se uporabniki odločijo za zmogljivejše strežnike z več procesorji in pomnilnikom za virtualne delovne obremenitve. Uporabniki lahko tako ohranijo obstoječa vlaganja v rešitve za virtualizacijo, pri tem pa omogočijo rast njihove virtualne infrastrukture. Poleg tega se lahko uporabniki rešitve VMware znebijo modela rastočih stroškov, ki ga je VMware pred kratkim predstavil z novim načrtom licenciranja za vSphere 5 (tako imenovani »vDavek«), hkrati pa pridobijo možnost, da izkoristijo rešitev za virtualizacijo strežnikov, ki je najbolje optimizirana za oblak.

Kaj je novega?

XenServer 6 prinaša te nove funkcije:

  • Optimizacije za omrežja v oblaku in zagotavljanje storitev. XenServer 6 vključuje popolno integracijo tehnologije Open vSwitch, ki je ključna tehnologija, uporabljena za gradnjo naslednje generacije omrežij v oblaku, ki temeljijo na inovativnem standardu OpenFlow. Tesna integracija z rešitvijo Citrix NetScaler® omogoča strojno podprte optimizacije zmogljivosti omrežja (SR-IOV) za izdelke za zagotavljanje storitev, kot sta NetScaler VPX™ in SDX™.
  • Optimizacije za virtualizacijo namizij. XenServer 6 vključuje izboljšave HDX™ za nižje skupne stroške lastništva in optimizirano uporabniško izkušnjo za virtualna namizja z uporabo grafično bogatih aplikacij. S to izdajo je fizične grafične procesorje mogoče centralizirano zbrati na zalogo in dodeliti virtualnemu namizju, kar omogoča neposreden dostop in optimalne grafične zmogljivosti. Poleg tega v delovnih skupinah za Citrix XenDesktop® in XenServer razvijajo rešitve naprej, zmanjšujejo zahteve glede podatkovne shrambe pri uvajanju virtualnih namizij, omogočajo uporabo lokalne podatkovne shrambe, kjer je to mogoče, in močno znižujejo stroške podatkovne shrambe. Gre za koristi, ko si jih uporabniki rešitve XenDesktop deležni z uporabo funkcije XenServer IntelliCache.
  • »Deset za Xen«. Da bi kar najbolj poenostavili upravljanje za XenServer, lahko uporabniki še vedno namestijo izdelek in ga začnejo uporabljati v samo nekaj minutah, pri tem pa uporabijo tudi zmogljive funkcije za avtomatizacijo, s katerimi kar najbolje izkoristijo sredstva v podatkovnem središču ter zagotovijo razpoložljivost storitve in zmogljivosti.
  • Popolna podpora za Microsoft System Center 2012. XenServer 6 zdaj uporabnikom ponuja možnost upravljanja gostiteljev XenServer in virtualnih strojev neposredno iz njihovega okolja System Center Management. Podprta je tako integracija z upraviteljem Virtual Machine Manager za sprotna opravila z virtualnimi stroji in zagotavljanje, kot tudi Operations Manager za nadziranje in odpravljanje težav. Več informacij je na voljo na spletni strani Microsoft System Center 2012 Beta.
  • Zmogljiv, odprtokodni pogon hipervizorja Xen. XenServer 6 vključuje hipervizor Xen 4.1, ki je najnovejša izdaja v panogi najbolj priljubljenega in varnega odprtokodnega hipervizorja. Ta je rezultat 11 mesečnega skupnega razvoja v 25 organizacijah. Nova različica hipervizorja Xen vključuje izboljšave za delovne obremenitve, pri katerih so zakasnitve pomembne, izboljšano podporo za zelo velike sisteme in številne nove varnostne funkcije. Več o novostih lahko preberete v posebni objavi za medije.


Celoten seznam funkcij je na voljo na sledečem spletnem mestu.

Razpoložljivost izdelka

XenServer 6 je že na voljo za prenos s spletne strani za prenose XenServer.

Citat

»Z vsako izdajo naše rešitve XenServer vse več uporabnikov spoznava, da za veliko večino svojih delovnih obremenitev ne potrebujejo drage in zahtevne rešitve, kot je VMware vSphere. Analitiki v panogi ocenjujejo, da je danes v velikih poslovnih okoljih virtualiziranih samo okoli 40 do 50% strežnikov. Da bi zadostili zahtevam za dobo računalništva v oblaku, bi moralo biti virtualiziranih 70 do 80% strežnikov. Ko uporabniki preračunajo stroške, potrebne, da bi prišli do te točke, spoznajo, da potrebujejo preprostejšo, s funkcijami bogato podprto in stroškovno učinkovito rešitev za virtualizacijo. XenServer 6 je rešitev, o kateri bi uporabniki rešitev VMware vsekakor morali razmisliti.«

Peder Ulander, podpredsednik, zadolžen za trženje izdelkov v skupini platforme za računalništvo v oblaku, pri družbi Citrix  

 

Citrix sorodni članki

Ostali članki v kategoriji Novice

© 2011 Vse pravice pridržane. CHS d.o.o. Ljubljana, Slovenija, Tehnološki park 18, Stavba C1 / 3.nadstropje, telefon: 01 475 95 00, e-pošta: info@chs.si.