Članek je dodal: Neda Rosič | Datum objave: 22. December, 2011
Sorodne teme: Nexenta : OpenStack
 

14. decembra smo v Tehnološkem parku Ljubljana uspešno organizirali brezplačen seminar na temo Odprto in varno v oblak, ki ga je obiskalo čez 50 udeležencev.

Seminar Odprto in varno v oblak prinesel zanimive informacije o gradnji lastnega "oblačnega" okolja


14. decembra smo v Tehnološkem parku Ljubljana uspešno organizirali brezplačen seminar na temo Odprto in varno v oblak. Dogodek je obiskalo 49 udeležencev, od predstavnikov podjetij do akademskih ter vladnih ustanov in 17 študentov iz področja računalništva, ki so se želeli  seznaniti z najnovejšimi trendi iz računalništva v oblaku, s poudarkom na odprtokodni IaaS rešitvi, Open Stack.

 

Počaščeni smo, da smo lahko gostili prestižnega gosta in menedžerja OpenStack skupnosti, gospoda Staffana Maffulija, ki je odprl dogodek s predstavitvijo OpenStack rešitve. Predavanje je izzvalo veliko zanimanje udeležencev, ki so gospodu Mafffuliju postavljali  zanimiva vprašanja o tej temi. Sledila je predstavitev Roberta Dukarića, predstavnika Laboratorija za integracijo sistemov, ki je predstavil odprtokodne Iaas rešitve in podal praktično demonstracijo OpenStack ogrodja. Matjaž Pančur, član Laboratorija za računalniške komunikacije Fakultete za računalništvo in informatiko, je govoril o varnosti  v oblaku, medtem ko je Primož Cigoj iz Laboratorija za odprte sisteme Insituta Jožef Štefan osvetlil varnostne mehanizme v OpenStacku.

 

Po prvem delu seminarja je sledil odmor in priložnost za udeležence, da nadaljujejo s pogovorom o OpenStack izkušnji. Živahen in prijeten pogovor je potekal ob kavi in okusnih francoskih rogljičkih, čemur je sledilo nadaljevanje seminarja. V drugem delu smo se najprej seznanili z delom konzorcija KC Class, ki ga je predstavil Dalibor Boškovč. Sledilo je predavanje o hranjenju podatkov v OpenStack Storage Ivana Tomašiča in Aleksandre Rashkovske iz Odseka za komunikacijske sisteme Insituta Jožef Štefan. Kako je z uporabo cenovno dostopnih orodij mogoče zgraditi visokozmogljiv sistem za hranjenje podatkov na primeru ZFS in Nexenta sta razložila Matjaž Pančur in Andrej Krevl iz Laboratorija za računalniške komunikacije. Kot zadnji se je predstavil Aleš Justin, ki je govoril o postavitvi aplikacijskega strežnika JBoss v okolje OpenShift.

 

Na dogodku smo poskrbeli še za dodatno presenečenje za vse udeležence, ki so vidno uživali v pogovorih s predavatelji dogodka še po uradnem delu. V duhu prazničnega vzdušja smo ponudili hladno-topli bufet in si ob odličnem vinu izmenjali izkušnje z obljubo po ponovnem snidenju na še kakšnem od prihodnjih dogodkov.

   

 

Mini galería:

© 2011 Vse pravice pridržane. CHS d.o.o. Ljubljana, Slovenija, Tehnološki park 18, Stavba C1 / 3.nadstropje, telefon: 01 475 95 00, e-pošta: info@chs.si.